Pihakirpputorit – miten niitä voi järjestää?

Pihakirppikset kuuluvat kesään. Kirpputoreja ja pihamyyntiä voi järjestää kaikkialla Suomessa, mutta minkälaisia lupia siihen pitää hakea ja kuka luvat myöntää? Tutkitaanpa asiaa hieman tarkemmin.

Haluaisitko sinäkin järjestää oman pienen pihakirpputori-tapahtuman? Useampi haluaisi, jos asuisi omakotitalossa maalla tai kaupungissa, mutta älähän huolehdi, sillä kirpputorin voi järjestää myös kesämökin rauhassa. Maaseudun rauhassa ja vesistön ääressä oleva mökki voisi toimia vaikkapa pienen tai isomman yrityksen kokous- tai ajanviettopaikkana. Jos budjetissa ei ole rahaa tulevan kesämökin hankintaan, voi ottaa vaikkapa edullista lainaa. Piilokuluttomat ja aloitusmaksuttomat yrityslainat ovat saatavilla kätevästi verkosta, joten ei muuta kuin harkitsemaan kyseistä mahdollisuutta.

Kuka voi järjestää Pihakirpputori -tapahtuman?

Pihakirpputori muutaman kerran vuodessa tuo eloa ja piristystä ympäristöön. Kirpputorin voi järjestää aivan kuka tahansa, kun vain tapahtuma pidetään alueella, johon kyseisen pihakirpputorin järjestäjällä on maanomistajan antama lupa. Kuluttajavirasto ohjeistaa käytetyn tavaran kauppaa tiedottamalla, että käytetyt tuotteet myydään aina siinä kunnossa kuin ne ovat myyntihetkellä. Myytävien tuotteiden huolellinen tutkiminen etukäteen on siis erittäin tärkeää.

Miten verottaja suhtautuu pihamyyntiin?

Mitä verottaja tuumii pihakirpputorin myyntituotoista? Katsotaanpa.

TVL 48.1 §:n 2 kohta kertoo, että tavanomaisen koti-irtaimiston myynnistä tulleet voitot ovat aina verovapaita, kuitenkin enintään 5 000 euroon asti. Säännös ei koske arvokkaita tauluja ja muita taide- tai sijoituskohteina pidettäviä esineitä, joten niistä tulleet myyntivoitot ovat aina veronalaisia. Verovapaus ei koske myöskään ajoneuvoja eikä purje- tai moottoriveneitä

Myyntitapahtumasta kertovan kyltin laittaminen on sallittua ja siitä pitää tehdä ilmoitus ELY-keskukselle. Tapahtumasta kertovat mainokset ja opastekyltit eivät saa kuitenkaan haitata liikennettä ja niiden pitää olla ulkoasultaan asiallisia. Tapahtuman opastekyltit asetetaan aikaisintaan 30 päivää ennen myyntitapahtumaa ja poistetaan viimeistään 7 vrk kuluessa myyntitapahtuman järjestämispäivästä. Tavara-arpajaisten järjestäminen vaatii kuitenkin erillisen luvan, josta löytyy enemmän tietoa poliisi.fi-verkkosivustolta.

Onko elintarvikkeiden myynti luvallista pihakirpputorilla?

Elintarvikelaki vuodelta 2011 kertoo, että järjestöjen tai yksityishenkilöiden ei enää tarvitse tiedottaa tilapäisestä ja vähäiset riskit sisältävästä tapahtumasta tai toiminnasta etukäteen. Vähäriskisenä toimintana pidetään muun muassa elintarvikemyyntiä pihakirpputorilla tai muissa vastaavanlaisissa kotipihalla tai työpaikan pihalla tapahtuvassa tilaisuudessa. Myyjän pitää kuitenkin huomioida säilytyslämpötiloja koskevat lainsäädännön vaatimukset.

Jos pihakirppiksellä on ammatikseen myyviä ruokamyyjiä, heidän pitää tehdä etukäteen tilapäisen myynnin ilmoitusvelvollisuus. Pihakirppiksen myyntipiste pitää suojata muun muassa eläimiltä ja pölyltä, joten myynnin pitää tapahtua katoksen suojissa. Kahvi ja leivonnaiset pitää suojata esimerkiksi kakkukuvun avulla. Makkarat ja muut grillituotteet pitää valmistaa riittävän kaukana asiakkaista, grilli suojata pleksin avulla ja asiakkaan sekä grillin välissä pitää olla pöytä. Jos myynnissä on esimerkiksi lettuja, wokkia tai keittoa niin myyntipisteessä pitää olla katos. pölyämätön alusta ja kolme seinää.

Elintarvikkeet kuljetuslaatikkoineen pitää säilyttää aina irti maasta vaikkapa käännetyn myyntilaatikon päällä. Erikseen pitää huomioida kylmäsäilytystä vaativat tuotteet, kuten elintarvikkeet, jotka pitää säilyttää aina kylmässä(≤ 6 °C) ja kuumat juomat tai ruoat kuumassa (vähintään 60 °C) asteen lämpötiloissa.

Puhtausvaatimukset ovat tarkat, joten käsienpesumahdollisuus pitää aina olla, jonka lisäksi pakkaamattomien elintarvikkeiden kohdalla pitää tarjolla olla lämpöistä vettä, nestesaippuaa ja kertakäyttöisiä paperitaskuja. Myyntipisteessä, sen lähistöllä ja ulkopuolella pitää olla siistejä, kannellisia jäteastioita. Kakkuihin ja muihin leivonnaisiin pitää lisätä pakkausmerkinnät, kuten elintarvikkeen nimi, valmistuspäivä ja leivontaan käytetyt raaka-aineet.

Elintarvikepakkauksia ei saa milloinkaan säilyttää maassa ilman asianmukaista alustaa, jonka lisäksi elintarvikkeet pitää suojata tarkoin auringonpaisteelta ja kosteudelta. Myynnin pitää tapahtua aina tarpeeksi korkealle asetetulta ja helposti siistinä pidettävältä myyntipöydältä. Pihakirpputoreilla ruoan myynti tapahtuu aina kertokäyttöastioista. Jätteet puolestaan kerätään asianmukaisesti jäteastioihin tapahtuman jälkeen. Mikä sen mukavampaa, kuin seuraavaksi suunnittelemaan oman pihakirpputoritapahtuman järjestämistä vaikka aurinkoisena kesäpäivänä.

Leave a Comment

mts_howto