Voiko kosmetiikkatuotteita ostaa kirppikseltä?

Facebook, Tori.fi, muut sosiaalisen median kanavat ja tavalliset kirpputorit notkuvat päivä päivältä enemmän mielenkiintoista tavaraa ja mikä parasta, todella edulliseen hintaan. Huonekalujen, pelien, vaatteiden, kenkien, autojen, lelujen ja käsitöiden lisäksi kirpputoreilla myydään valtavasti erilaista kosmetiikkaa: osa käytettyjä, osa testattuja ja osa taas kokonaan käyttämättömiä.

Kirpputoreilta voi tehdä myös uskomattomia löytöjä, sillä monia kalliita merkkimeikkejä myydään usein todella edulliseen hintaan. Mutta voiko kosmetiikkatuotteita todella ostaa kirppikseltä? Ja millaisia kauneustuotteita kirpparilta kannattaa ostaa? Entäpä minkälaisia riskejä käytetyn kosmetiikan ostamiseen voi liittyä?

Kaikki riippuu tuotteesta

Monia kosmetiikkatuotteita voi ostaa jopa käytettynä turvallisesti kirppikseltä. Kosmetologit eivät kuitenkaan suosittele ostamaan kirpputoreilta sellaisia kosmetiikkatuotteita, joita lisätään kasvoille ja joiden koostumus on joko voidemainen tai nestemäinen.

Käytettynä ostettuna esimerkiksi eyelinerissa, huulipunassa, meikkivoiteessa ja ripsivärissä voi piillä bakteereja ja epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa tulehduksia, sillä erityisesti huuliin ja silmiin levitettävissä meikeissä on se riski, että niiden edellisellä käyttäjällä on ollut silmätulehdus tai huuliherpes. Edellä mainitut sairaudet tarttuvat helposti juuri meikkien välityksellä.

Tietysti, jos puteli on täysin avaamaton ja käyttämätön, silloin bakteerien ja epäpuhtauksien riski on sama kuin sen ostaisi kaupasta. Myyjältä kannattaa kuitenkin udella, onko tuotetta avattu, vaikkapa vain testaamista varten, sillä kosmetiikkatuotteiden avaaminen päästää tuotteeseen ilmaan, mikä aloittaa sen vanhenemisprosessin. Juuri tästä syystä lähes kaikista kosmetiikkatuotteista löytyykin esimerkiksi merkintä 6M, 12M tai 24M mikä tarkoittaa sitä, kuinka monen kuukauden ajan kyseinen tuote säilyy ensimmäisen avaamisen jälkeen.

Mitä sitten kannattaa ostaa kirppikseltä?

Kirppisostoissa huomiota kannattaa kiinnittää ensinnäkin siihen, onko tuote avattu vai ei. Avaamattomat tuotteet ovat yleisesti ottaen turvallisia ostoksia. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota tuotteen pakkaukseen. Esimerkiksi pumppupulloihin ja suihkepulloihin pakatut tuotteet säilyvät aina paremmin, koska ne eivät joudu suoraan kosketukseen ilman tai ihon kanssa.

Tästä syystä esimerkiksi lukuisat MoroccanOilin ihanat shampoot, hoitoaineet ja hiustenhoitotuotteet on pakattu niin, että ne säilyvät pitkään hyvinä. Ennen kirpputorille lähtöä Moroccanoil-tuotteiden alehintoja kannattaa kuitenkin metsästää ensimmäisenä verkosta, sillä näitä ihoa ja hiuksia helliviä, runsaasti terveellisiä Omega-rasvahappoja sisältäviä tuotteita on mahdollista löytää vaikkapa Hajuvesi.fi–verkkokaupasta täysin uutena ja vieläpä edulliseen alennushintaan.

Näin säilytät kauneudenhoitotuotteita oikein

Sen lisäksi, että metsästät huippulöytöjä verkosta ja kirppiksiltä, on hyvä painaa mieleen muutamia konsteja, joiden avulla varmistat, että ostamasi kauneudenhoitotuotteet säilyvät hyvänä pitkään. Näiden vinkkien avulla onnistut varmasti!

  • Säilytä tuotteita aina huoneenlämmössä ja kuivassa. Monet säilövät kauneudenhoitotuotteitaan esimerkiksi kylpyhuoneessa, mikä ei kuitenkaan ole tuotteiden säilyvyyden kannalta ollenkaan ihanteellinen tila. Kuumuus ja kosteus sekä suora auringonvalo vahingoittavat kauneudenhoitotuotteiden herkkiä komponentteja ja johtavat siihen, että tuote muuttaa ulkonäköä ja tuoksua tai jopa pilaantuu ennen aikojaan.
  • Muista aina sulkea pakkaukset mahdollisimman hyvin. Mitä tiiviimmin pakkaus on suljettu, sitä huonommin kosteus ja sen mukana tuomat epäpuhtaudet ja bakteerit kulkeutuvat tuotteeseen. Lisäksi pakkausten tiivis sulkeminen ehkäisee tuotteen ennenaikaista kuivumista. Näin ollen, muista sulkea erityisesti helposti pilaantuvien tuotteiden, kuten ripsivärin, pakkaukset huolellisesti, ettei ilma pääse kuivattamaan tuotetta. Tästä samaisesta syystä ripsivärin pumppaamista pakkaukseen tulisi välttää, eikä ripsiväriä saa koskaan jatkaa vedellä tai muulla nesteellä, sillä tämä luo bakteereille täydellisen kasvualustan.
  • Pese kädet aina huolellisesti ennen tuotteiden käsittelyä. Lisää tuotteita iholle ja hiuksiin aina mahdollisuuksien mukaan puhtaalla lastalla, liinalla tai sienellä. Jos käsittelet tuotteita sormin, bakteereilla on tällöin huomattavasti helpompi pääsy pakkaukseen.

Leave a Comment

mts_howto