Maalle muuttajan haasteet

Maalle muutto houkuttelee nykyisin varsinkin lapsiperheitä, jotka haaveilevat kiirettömästä ja turvallisesta ympäristöstä, jossa lapsille olisi paljon tilaa temmeltää. Idylli voi kuitenkin rikkoutua nopeasti, jos ei ole varautunut haasteisiin, joita maalle muuttaja kohtaa. Monet saattavatkin muutta haavekuvien perässä. Sen takia on myös valmistauduttava haasteisiin, joita kauniissa ja rauhallisessa maisemassa asuminen voi tuoda.

Ihmiset ja asenteet

Yllätykseksi maalle muuttajille voi tulla pienten paikkojen ihmisten vanhanaikaisemmat asenteet verrattuna suurempien paikkakuntien avoimuuteen. Esimerkiksi uskonnollisuus on usein voimakkaampaa maaseudulla ja sitä pidetään edelleen itsestäänselvänä osana yhteisöelämää. Kuitenkin uskonnottoman perheen voi olla vaikea löytää esimerkiksi ei-tunnustuksellista päiväkotia lapsilleen. Vaikka päiväkoti olisi uskonnoton eikä sijaitsisi esimerkiksi kristillisen kirkon tiloissa, uskonto voi silti olla vahvasti läsnä, kuten kertoo esimerkiksi tämä maalle muuttanut perheenäiti. Päiväkodissa on esimerkiksi päivittäinen ruokarukous sekä viikottainen Raamattu -hetki lapsille. Samainen äiti kertoo myös, kuinka lapset eivät saa kutsua kaikkien kavereiden syntymäpäiville ja muutenkin kylän ihmiset saattavat olla vaikeita oppia tuntemaan. Maaseudulla on siis varauduttava siihen, että tutustuminen, luottamuksen saaminen ja paikallisten piireihin pääseminen voi olla hitaampaa kuin kaupungissa.

Työllisyys ja asuminen

Yksi suurista kysymyksistä maalle muutossa on työpaikan saaminen tai vaihtoehtoisesti ryhtyminen yrittäjäksi. Yrittäjyydelle suotuisia ovat edulliset toimitilat, mutta asiakaskunnan riittävyys voi muodostua haasteeksi. Maaseudulla on enemmän työttömyytä kuin kaupungeissa, sillä työttömyysaste on harvaan asutuilla alueilla jopa melkein 15%, mikä on yli 4 prosenttiyksikköä enemmän kuin koko maassa keskimäärin (lähde: maaseutupolitiikka.fi). Näin ollen ainakaan koulutusta vastaavaa työtä ei välttämättä löydy läheltä, joten pitkät työmatkat ovat maaseudulla yleisiä. Niiden hyvä puoli on tosin nopeus, sillä minuuteissa mitattuna etäisyydeltään pitkät työmatkat kestävät lyhyemmän aikaa kuin kaupungin aamuruuhkat. Perinteisestä maanviljelyselämästä voi olla hankalaa, sillä maaseudun perinteiset elinkeinot ovat vähentyneet. Sivutuloa on mahdollista saada kehittymällä taitavaksi kasinopelien pelaajaksi, voitkin kokeilla yhteistyökumppanimme Kolikkopelit bonuskoodi.

Myös asuminen askarruttaa. Oman talon rakentaminen ei enää välttämättä kannata, sillä se voi tuoda jopa sadan tonnin tappion Ylen mukaan. Haja-asutusalueen omakotitalojen arvo on laskenut niin paljon, että rakentamisen kustannukset nousevat kuin korkeammaksi kuin valmiin talon arvo.

Maaseudun rauha palkitsee vaikeuksista huolimatta!

Toisaalta kun tiedostat riskit, maalle muutto on ehdottomasti upea vaihtoehto! Riski kannattaa ehdottomasti ottaa, jos olet haaveillut esimerkiksi hiljaisemmasta elämänrytmistä ja puhtaasta ilmasta. Maaseudulla ei tarvitse kärsiä ruuhkista tai pitkistä työmatkoista eikä ruokaostoksille tarvitse jonottaa. Myös lapsille kyläkoulu voi olla turvallisempi paikka kuin suuri ala-koulu, sillä pienet koulut ovat rauhallisia ja kaikki lapset tuntevat toisensa. Kun elämänpiiriä ympäröi luonto eikä jatkuva kaupungin hälinä kulutusmahdollisuuksineen, oikeat arvot kuten ajanvietto perheen kanssa shoppailun sijasta tulevat paremmin esiin.

 

Leave a Comment

mts_howto