Kirpputorien löydöt ja niiden kunnon arviointi

Suomi on kirpputorien luvattu maa ja varsinkin kesällä löytyy paljon pihakirppiksiä, kunhan seuraa maantien varteen pystytettyjä ohjeistuksia. Näiltä kirpputoreilta ja myyjäisistä voi löytää vaikka mitä mukavaa ja hyödyllistä. Toisinaan tulee vastaan myös suoranainen aarre, jonka arvoa myyjä ei välttämättä ole edes tajunnut. Moni kiertääkin tämän takia hartaasti erilaisilla markkinoilla pitkin kesää. Tiesitkö, että vuoden 1734 säädetyn lain mukaan Suomessa pitää järjestää markkinat ”vuosittain, määrätyllä paikalla ja ajalla”, eli valinnanvaraa on takuulla.

Suosituimpiin kirpparilöytöihin kuuluvat tekstiilit, eli monesti vaatteet ja kodin sisustus. Kun myöhemmin jaamme vinkkejä tavaran kunnon katsastukseen ja myös ostohetken jälkeiseen huoltoon, käytämme esimerkkinä mattoa, sillä ne ovat ehkä suosituin yksittäinen sisustusartikkeli, joita kirpputoreilta kannetaan kotiin.

Yleistä tietoa

Kannattaa pitää mielessä, että kirpputorilla asioidaan kahden eri yksityishenkilön välillä, jolloin kuluttajansuojalakia ei sovelleta. Mahdolliset riitatilanteet on siis sovittava keskenään joko purkamalla kauppa tai vaihtamalla tavara johonkin toiseen.

Kirpputorien tärkein kirjoittamaton sääntö on se, että älä myy mitään sellaista, jota et voisi itse ostaa kirpputorilta. Rikkinäiset vaatteet kannattaa heittää kierrätykseen tai askarrella joksikin muuksi. Vialliset laitteet ovat jopa vaarallisia myytäviä ja kuuluvat SER-jätteeseen. Älä siis käytä kirpputoria roskiksena.

Jos tavaran myyjä on paikalla, on ihan hyväksyttävää tinkiä. Tämä onnistuu myös erilaisilla nettikirppiksillä, jossa saat suoraan yhteyden myyjään. Isoissa halleissa sijaitsevissa kirpputoripöydissä ei sen sijaan kannata tingata kassahenkilön kanssa, sillä he eivät ole määritelleet hintoja alun alkaenkaan, vaan vuokraavat ainoastaan tilat.

Pihakirppiksillä on myös kesällä myynnissä virvokkeita ja leivonnaisia. Näiden myyminen on ihan ok, mutta viranomaiset muistuttavat usein siitä, että vastuu on loppupeleissä ostajalla, eli käytä maalaisjärkeä, jos aiot ostaa jotain, mitä suuhusi lykkäät.

Miten tarkistaa tavaran kunto?

Kun olet löytänyt unelmiesi maton kirpputorilta, kannattaa jo ennen ostamista tutkia sitä hieman tarkemmin ja varmistaa, että matto on mahdollisen kuvauksen mukainen. Lisäksi kannattaa etsiä mahdollisia tahroja tai muita vahingon jälkiä ja arvioida, ovatko ne korjattavissa. Hyvä merkki on aina se, että matto on kääritty muoviin.

Kannattaa suosia mattoja, jotka voi kääntää ympäri, mikäli niissä on jokin mahdoton vika yhdellä puolella, mutta matto kiinnostaisi muuten. Mikäli olet kätevä käsistäsi, voit tietysti koittaa korjata mattoa. Tässä on kuitenkin osattava arvioida omaa osaamistaan ja sen jälkeen tiedettävä, mitä tekee.

Mattojen kanssa voidaan soveltaa niin sanottua 50-50 -sääntöä: noin puolet kirpputorien matoista on pesty ennen kuin ne on tuotu myyntiin ja noin puolet on vain kääritty lattialta suoraan. Kannattaa siis ehdottomasti pestä matto ennen kuin sitä ottaa itse käyttöön, ellet nyt haista mäntysuopaa jo kirpputorilla. Myyjältä voi myös aina kysyä koska matto on viimeksi pesty ja millaisia hoito-ohjeita kannattaa noudattaa. Hyödyllistä tietoa löytyy myös netistä.

Jos sinulla on höyrypesuri, kannattaa sitä käyttää maton arkisessa huollossa imuroinnin jälkeen. Höyrypesuri desinfioi maton ilman mitään kemikaaleja, jonka lisäksi höyry myös poistaa huonekalujen aiheuttamia painaumia. Hörypesu kannattaa myös suorittaa ennen kuin viet omat mattosi myytäväksi kirpputorille.

Leave a Comment

mts_howto